• passzívház
  • szakvélemény
  • kivitelezés
  • okosház

Okosotthon

Okosotthon rendszerek tervezése és telepítése

 

 

Mik azok az okosotthonok?

 
Egy távvezérelt rendszer, mely olyan mértékben könnyítheti meg az életünket, hogy nem is gondolnánk! Minden folyamatot úgy vezérelhetünk, hogy azok maximálisan az egyéni igényeket szolgálják. 
 
 
Melyek az okosotthon előnyei?
 
1. Biztonság
     - Hosszabb távollét során nem kell kulcsot adnunk senkinek. Elég egy kódot adni a szomszédnak, aki az általunk megadott napokon, az általunk megadott időintervallumban bemehet az otthonunkba virágot öntözni, macskát etetni, stb. 
    - Ha füst vagy tűz keletkezik a lakásban/házban, a rendszer azonnal riaszt minket az általunk előre kiválasztott módon, például SMS-ben. 
    - Ha valamelyik elektromos berendezésünk meghibásodik (pl több energiát használ, mint szokott), a rendszer megszakítja az áramellátását.
    - A jelenlét szimulációval úgy tűnhet, hogy otthon vagyunk - a lámpák ki és bekapcsolnak, televízió be és kikapcsol - pedig éppen nyaralunk.
    - Ha ereszteni kezd a mosógép, csőrepedés van a falban, vagy nyitva maradt egy csap, és a padlón víz jelenik meg, a nedvességérzékelő azonnal riaszt. Amennyiben előre beállítottuk, elzárja a főcsapot, de még a fűtést is beindíthatja a szárítás érdekében. 
   - Ha éjszaka felkelünk, a mozgást érzékelve halvány világítás kapcsol be, hogy biztonságosan közlekedhessünk. 
   - A szén-monoxid érzékelő szenzorja a határérték alatt is jelez. A központi egység riaszt minket, kikapcsolja a kazánt, elindítja a szellőztetést. 
   - Nem kell többé kulcsok után kotorászni a táskánkban: használhatunk tokent, amit elég a beléptető rendszerhez érinteni, és nyílik/záródik az ajtó, működik a riasztó. Mobilunk is lehet a kulcs: a GPS pozíciónk alapján nyílik az ajtó, kapcsolódnak a lámpák. 
 
      2. Kényelem
 Egyetlen mobillal lehet szinte bármilyen folyamatot irányítani az otthonunkban.
     - Ha elkezd esni az eső, a rendszer becsukja az ablakokat, elzárja az öntözőrendszert. 
      - Ha hazaindulunk, ezt elég hangvezérléssel a rendszer tudomására adnunk: GPS adatok alapján kiszámolja, mikorra érünk haza, és bármit megcsinál, amit előre beprogramoztunk neki, pl.: ablaknyitással kiszellőztet az emeleten, bekapcsolja a fűtést a földszinten, vagy lefőz egy kávét, mire megérkezünk. Ha érzékeli, hogy a ház előtt vagyunk,nyitja a kaput, felkapcsolja a világítást. 
       - A kanapéról, egyetlen gombnyomással kapcsoljuk be a házimozit, sötétítünk.
        - Hazafelé tartva bekapcsolhatjuk a medence vízforgatóját, beállíthatjuk a hőmérsékletet. 
        - Az intelligens öntözőrendszer az aktuális időjáráson kívül figyelembe veszi a páratartalmat, a talaj nedvességtartalmát, a napsugárzás intenzitását és a napszakot is. 
 
      3. Energia megtakarítás
Nincs szükségünk 5-6 távirányítóra, elég a mobilunk, és gombnyomásra teszi a dolgát a rendszer. 
      - Az okos konnektorok és kapcsolók áramfogyasztást is mérnek, így utána tudunk nézni, hogy adott fogyasztók mennyi áramot fogyasztottak adott időszakban. Időzíteni tudjuk a konnektorok áramellátását, ki tudjuk kapcsolni őket. 
      - Ha kezd tönkremenni valamelyik készülékünk, a megváltozott fogyasztást azonnal látjuk az összehasonlító statisztikából. 
      - Beprogramozhatjuk, hogy csak akkor induljon a fűtés, ha az összes ablak csukva, vagy ha elindultunk haza. Minden helyiségben a használattal összeegyeztetve be tudjuk állítani a fűtést: milyen fokon, mikor, meddig.
       - Este a rendszer időponthoz kötve, vagy egy gombnyomásra lekapcsolja a lámpákat és a felesleges fogyasztókat, lejjebb veszi a fűtést, bekapcsolja a riasztót, stb. Ahogy mi szeretnénk. 
 
 
Amennyiben az okosotthon rendszer felkeltette érdeklődédét, kérjük keressen minket, hogy tájékoztathassuk a tervezés és telepítés esetleges lehetőségeiről!