• passzívház
  • szakvélemény
  • kivitelezés
  • okosház

Passzívház

Passzívházak tervezése és kivitelezése

 

Mi is pontosan a passzívház?

 

A passzívház olyan épület amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása
 (ISO 7730) megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához (DIN 1946) megmozgatott légtömeg utánfűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. 
A 2010/31/EU Irányelv 2020 december 31-től kötelezővé írja elő az újépítésű házakra   vonatkozóan a nulla energiafelhasználást: a felhasználást közel nulla, vagy nagyon alacsony mennyiségű energiának jelentős részben megújuló energiából kellene származnia. Ennek a kritériumnak a jelenlegi passzívház-követelményeket teljesítő épületek felelnek meg. 
 
A passzívház meghatározott fűtési hőszükséglete legfeljebb 15 kWh/m2/év,
fajlagos primerenergia igénye 120 kWh/m2/év, ebben már benne van az elektromos áram is, aminek ajánlott értéke 50 kWh/m2/év. 
A légtömörségi értékre is figyelni kell: 50 Pa nyomáskülönbség mellett 0,6 1/h lehet.
 
A passzívház esetében is van fűtési rendszer az épületben, de elegendő egy hőszivattyús rendszert kialakítani, ey nem csak fűtésre, de hűtésre is alkalmas. A fűtési költség 90 %-át takaríthatjuk meg így. A melegvíz előállításához szükséges energiát is csökkenteni tudjuk.
 
Mik a passzívház előnyei?
 
1. nagyfokú energiatakarékosság, alacsony rezsiköltség
2. környezetbarát megoldás
3. egyenletes hőmérséklet, nincsenek hőhidak
4. por- és pollenmentes friss levegő
5. nincs páralecsapódás és penész
6. csendes otthon a vastag szigetelések miatt

Amennyiben ez a típusú otthon felkeltette érdeklődését, kérjük keressen minket, hogy tájékoztathassuk az esetleges magvalósítás lehetőségeiről!